.
اطلاعات کاربری
درباره ما
دوستان
خبرنامه
آخرین مطالب
لینکستان
دیگر موارد
آمار وب سایت

لینک دانلود خلاصه روانپزشکی کاپالان و سادوک بر اساسaDSM-5



:: برچسب‌ها: خلاصه ,
:: بازدید از این مطلب : 3427
|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
ن : میثم خسروی
ت : شنبه 12 تير 1395
.

قانون مجازات اسلامی جدبد1392



:: برچسب‌ها: قانون" مجازات" اسلامی" جدبد"1392 " ,
:: بازدید از این مطلب : 3215
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
ن : میثم خسروی
ت : شنبه 12 تير 1395
.

قانون جدید دیوان ادالت اداری.



:: برچسب‌ها: قانون "جدید" دیوان"ادالت "اداری , " ,
:: بازدید از این مطلب : 4528
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
ن : میثم خسروی
ت : شنبه 12 تير 1395
.

لینک دانلود قانون آیین دادرسی کیفری اصلاحی 94 ویرایش دوم.pdf



:: برچسب‌ها: لینک" دانلود" قانون" آیین" دادرسی" کیفری" اصلاحی" 94" ویرایش" دوم , " ,
:: بازدید از این مطلب : 2592
|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
ن : میثم خسروی
ت : شنبه 12 تير 1395
.

 

سیاست خارجی دولت یازدهم در نقد و بررسی کتاب «نفت و سیاست خارجی»

 

 

سیاست خارجی دولت یازدهم در نقد و بررسی کتاب «نفت و سیاست خارجی»

حاکمیت طولانی الگوی توسعه برون‌زا

«نفت و سیاست خارجی» نام کتابی است که مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت منتشر کرد؛ کتابی مشتمل بر مقالات «همایش ملی نفت و سیاست خارجی» که سال 88 برگزار شد. در این همایش یک‌روزه، ابعاد مختلف تاثیرات متقابل نفت و سیاست خارجی ایران به بحث گذاشته شد. دکتر حسن روحانی، رئیس وقت مرکز تحقیقات استراتژیک در جلسه افتتاحیه همایش، با تاکید بر ضرورت اتخاذ سیاستی مدبرانه در زمینه «تولید، توزیع و صادرات نفت»، به تبیین نقش کلیدی سیاست خارجی در این رابطه پرداخت؛ وی در همین رابطه خاطرنشان کرد: «پیوندی قوی، متقابل و انکارناپذیر بین اقتصاد قدرتمند و سیاست خارجی مدبرانه وجود دارد».  در ادامه جلسه افتتاحیه، «بیژن زنگنه» و «اکبر ترکان»، به‌عنوان سخنرانان اصلی همایش به ابعاد دیگری از بحث «ارتباط متقابل نفت و گاز با سیاست خارجی و رقابت‌های منطقه‌ای ایران در این حوزه» پرداختند. مطالعه این کتاب و نقد و بررسی آن، ما را به شناخت نسبتا مناسبی از جریان «پیشرفت برون‌زا» که مبتنی بر اقتصاد نفتی و خام‌فروشی آن است می‌رساند؛ اقتصادی که چندان توجهی به پیشرفت درون‌زا و اقتصاد دانش‌بنیان نداشته و به همین خاطر حتی انرژی هسته‌ای هم بیشتر از آنکه مفید به حال اقتصادش باشد، مضر روابط بین‌المللی‌اش خواهد بود.
اهداف کتاب
1- تبیین، تایید و بیان ضرورت مدل و الگوی توسعه ملی برونگرا[برون‌زا]، عمدتاً مبتنی بر وابستگی متقابل پیچیده که رهیافتی لیبرال و خوشبین به نظام بین‌الملل است و بر همگرایی[وابستگی] با [به] قدرت‌های بزرگ بویژه آمریکا تأکید دارد و رد مدل و الگوی پیشرفت درون‌زا، که انگاره‌ای واقعگرایانه و بدبین به همگرایی با قدرت‌های بزرگ بویژه آمریکاست.
2- تبیین چارچوبی برای اقتصاد سیاسی ایران با تمرکز بر دیپلماسی انرژی مبتنی بر نفت و گاز با دادن نقش کانونی به آن در توسعه برونگرا، با تأکید بر الگوی امنیت بین‌المللی (نظریه ثبات هژمونیک با در نظر گرفتن آمریکا به‌عنوان هژمون جهانی)
3- تبیین ارتباط نفت با سیاست خارجی به منظور تدوین راهبردی نفتی برای دیپلماسی ایران (دیپلماسی انرژی) و بیان الزامات سیاست خارجی توسعه‌گرا به مثابه ابزار ایجاد سیاست‌های همگرایی با قدرت‌های بزرگ بویژه آمریکا، با تأکید بر نفت و موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک ایران به‌عنوان موتور توسعه ملی و محور تعامل سازنده با جهان (همگرایی با قدرت‌های بزرگ)
4- تبیین ضرورت، اهمیت و فوریت توسعه میادین نفتی با هدف افزایش تولید برای تقویت اثرگذاری بر سیاست و اراده دیگران (بازیگران اصلی جامعه جهانی)
5- بازسازی قدرت داخلی و جهانی ایران بر پایه نفت و گاز
6- تبیین سیاست خارجی واقعگرا مبتنی بر ارزش‌های لیبرال- دموکراسی با تأکید بر منافع ملی
مهم‌ترین موضوعات مورد بحث
الف- آینده نفت و گاز کشور و نوع رابطه آن با جهان:
 
 
 


:: برچسب‌ها: سیاستگ خارجی\" دولت \"یازدهم \"در \"نقد \" ,
:: بازدید از این مطلب : 3703
|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
ن : میثم خسروی
ت : شنبه 12 تير 1395

روابط ایران وعراق بعد از صدام


 

اندیشکده روابط بین الملل - جمهوری عراق با 600هزار کیلومتر مربع وسعت و در حدود 24 میلیون جمعیت است. از آنجایی که حداقل در بیست و پنج سال گذشته آمار دقیقی از مردم عراق به صورت رسمی صورت نگرفته است آخرین حد جمعیت و نرخ رشد را به صورت تقریبی آوردیم. در حدود 65٪ جمعیت عراق یعنی حدود 14 تا 15 میلیون از مردم عراق مذهب شیعه دارند و بقیه سنی مذهبند. از نظر اجتماعی و خاستگاه قومی در این کشور 5/2 میلیون کرد و در حدود 200 هزار ترکمن به سر می برند ، بقیه مردم عراق عرب هستند. عراق با جمهوری اسلامی ایران – عربستان – کویت – اردن – سوریه و ترکیه مرز مشترک دارد. عراق کشوری سخت ثروتمند است.

 

عراق دومین کشور عضو اوپک به لحاظ ذخایر نفتی است. حجم ذخایر نفتی عراق که تا کنون کشف شده بیش از 125 میلیارد بشکه است. به رغم ثروتمندی این کشور، مردم عراق مردم عراق جزء فقیرترین مردم دنیا هستند. عراق با داشتن جمعیت قابل ملاحظه و وسعت زیاد، تقریباً راه به دریا ندارد. عراق جز در ام القصر   از دسترس به دریا محروم است. بندر بصره نیز که به وسیله اروند رود به خلیج فارس متصل است در هر بحرانی به سرعت محدود و مسدود می شود. همین مسئله باعث ماجراجویی و جنگ طلبی دولتمردان عراق شده است. عراق دارای زمینهای زراعی بسیار حاصلخیز و مناسب است. دو رودخانه عظیم دجله و فرات آب کافی برای کشاورزی مدرن و سنتی در اختیار این کشور قرار داده است. عراق با وضعیت جغرافیایی که ذکر شد با همه ی کشورهای همسایه خود اختلاف ارضی دارد. اختلافی که موجب بروز بحرانهای بسیار برای این کشور شده است.



:: برچسب‌ها: روابط ,
:: بازدید از این مطلب : 3141
|
امتیاز مطلب : 4
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
ن : میثم خسروی
ت : شنبه 12 تير 1395

 

اقتصاد سیاسی انرژی و تحولات بازار نفت و گاز

تحرکات ایران برای بازگشت به جایگاه گذشته خود در بازار نفت پس از توافق هسته ای افزایش یافته است و هم زمان شرکت های نفتی خارجی و برخی کشورها نیز آمادگی خود را برای حضور در بازار نفت ایران اعلام کرده اند.در این نوشتار تحولات بازار نفت و گاز از منظر اقتصاد سیاسی انرزی مورد بررسی قرار می گیرد.

 

مقدمه

اقتصاد سیاسی نفت و گاز از گستردگی تنوع و پیچیدگی ودر عین حال به هم پیوستگی زیادی نسبت به دیگر موضوعات اقتصاد سیاسی برخوردار است.این موضوع شاید به دلیل نقش محوری و تعیین کننده ای است که نفت وگاز در زندگی کنونی بشر دارد . ارتباط بازار نفت و گاز در زندگی کنونی بشر دارد. ارتباط بازار نفت و گاز با سیاست ها شاخص هاای کلان اقتصادی کشورهای بزرگ و درحال توسعه، تحولات ژئوپلتیک و بی ثباتی سیاسی در بخش های عمده ای از جهان از آمریکای شمالی تا آفریقا و غرب آسیا ، اهمیت دسترسی آسان جغرافیایی برای انتقال تحولات فن آوری و مسائل خاص مانند مذاکرات هسته ای و الگوی مصرف که به گستردگی و پیچیدگی اقتصاد سیاسی نفت وگاز می افزاید.

به رغم ترسیم اهداف برنامه های فراوان در جمهوری اسلامی ایران برای رهایی از وابستگی به نفت و گاز واصلاح الگوی مصرف افزایش سایر ظرفیت های اقتصادی کشور و تنوع بخشی به منابع درآمدی ، اقتصاد ملی ، همچنان و به نحو چشم گیری به ظرفیت ها و درآمدهای حاصل از نفت وگاز وابسته است . این امر بررسی تحولات مربوط به این صنعت را به خصوص در شرایط اعمال تحریم ها ی اقتصادی از اهمیت زیادی برخوردار کرده است.

تلاش برای حضور مجدد در بازارنفت

جمهوری اسلامی ایران به همراه مذاکرات هسته ای ، بر فعالیت های خود در چارچوب دیپلماسی انرژی افزوده است .در واقع ایران خود ار برای جذب سرمایه و ورود به  بازارهای انرژی از راه های گوناگون آماده می کند. ایران طی 6 سال آینده به 185 میلیارد دلار سرمایه گذاری در صنعت نفت وگاز احتیاج دارد .در این چارچوب و در اولین گام ، وزیر نفت طی نامه ای به اوپک خواسته است زمینه را برای افزایش صادرات نفت ایران بعد از تحریم ها محیا کنند. هم زمان وزیر نفت ایران هشدار داده که اگر کشورهای جهان به دنبال ثبات بلند مدت بازار نفت هستند، باید مانع از کاهش قیمت جهانی نفت شوند . بنابراین ایران به صورت جدی به دنبال آن است که در فاصله کوتاهی تولید نفت خود را به سطح پیش از تحریم ها برساند حتی اگر منجر به کاهش قیمت نفت شود در این راستا و بر اساس گزارش سازمان بین المللی انرزی ایران در ماه می 2015 بالاترین میزان صادرات نفت را از زمان تشدید تحریم ها به دست آورده است.

ایران در ماه می 2.85 میلیون بشکه نفت استخراج کرده است . میزان صادرات نفت ایران در ماه آوریل بیشتر است و بالاترین رقم از ژوئن 2012 به شمار می رود .مشخص نیست چه میزان از نفت فروخته شده در ماه می از ذخایر نفتی بوده است .به گفته رییس شرکت ملی نفت، ایران 10 میلیون بشکه نفت ذخیره شده بر روی آب دارد ، رقمی که خبرگزاری رویترز آن را در حدود 38 تا 40 میلیون بشکه می داند. به هر حال میادیم ایران طی 6 ماه پس از برداشته شدن تحریم ها ، توانانیی تولید 3.4 تا 3.6 میلیون بشکه نفت در روز را دارند. بر این اساس ، وزیر نفت از افزایش ظرفیت استخراج نفت از سه به چهار میلیون بشکه نفت در روز پس از لغو تحریم ها خبر داده است .  اینکه ایران می تواند فروش نفت خود را به یک میلیون بشکه در روز به محض برداشته شدن تحریم های افزایش دهد، توسط برخی از کارشناسان و شرکت های مشاوره انرژی مورد تردید قرار گرفته است .

شرکت مشاوره آتیه ساز مستقر در وین در این باره اعلام کرده که ایران حدود 20 میلیون بشکه نفت در درون نفتکش ها و بر روی آب ذخیره کرده است . این ذخایر به ایران اجازه خواهد داد به سرعت بر میزان صادرات نفت خود بیفزاید ، اما بازگشته به سطح تولید نفت پیش از تحریم ها به علت زمان بری اجرای لغو تحریم ها وهمچنین زمان بر بودن از سر گیری ظرفیت تولید برای ایران ، حدود 12 تا 18  ماه طول می کشد . بنابراین ، ایران در اوایل سال 2017  می تواند 2.5 میلیون بشکه نفت در روز صادر کند.

اگر قیمت های کنونی نفت ادامه وتولید نفت غیر متعارف کاهش یاید، با توجه به اینکه نفت سنگین ایران مشتریان بسیاری دارد وبسیاری از پالایشگاه ها برای این نوع نفت طراحی شده اند ایران می تواند سهم خود از بازار نفت را تا سال 2017 به دست آورد.

با این اوصاف ، دیر یا زود پس از لغو تحریم ها ، طبیعتا" بازارهای زیادی پیش روی نفت ایران به وجود خواهد آمد . یکی از این بازارهای چین است .  در حال حاضر تامین کننده اصلی نفت چین ، عربستان سعودی است . بنابراین، ورود ایران به بازارنفت ، سازمان کشورهای صادر کننده نفت ( اوپک) را که عربستان سعودی رقیب استراتژیک ایران در آن نقش اول را ایفا می کند ، تحت فشار قرار می دهد .  ایران در جهت افزایش تولید نفت از فعالیت همه شکرت های بین المللی نفت از جمله لوک اویل اکسون موبیل ، بی پی ، شل ، انی که علاقه مند به همکار با تهران هستند استقبال کرده است.

زنگنه در حاشیه نشست اوپک در وین که در نیمه خرداد 1394، با مدیران ارشد شرکت های نفتی نظیر مدیران عامل توتال ، شل ، انی و لوک اولی دیدار کرد. وی با اشاره به الگوی قراردادی جدید در بخش بالا دستی که قرار است اواخر امسال ، احتمالا تا ماه سپتامبر ، به همراه پیشنهاداتی در زمینه پروژ ه های مختلف ارائه شود ، اعلام کرد میادین جدید نفتی ، میادین نفتی قهوه ای نظیر گچساران ، مارون ، بی بی حکمیه و پازانان  هستند که وزارت نفت به دنبال ترمیم آنهاست . با وجود اینکه مذاکرات با مدیران شرکت های نفتی بر روی هیچ پروژه خاصی متمرکز نبوده ، اما در مورد پروژ ه های ترمیم نفتی تبادل نظر شده است. در این دیدارها برخی از این شرکت های مانند شل نسبت به پرداخت بدهی خود نیز اطمینان دادند. اگرچه وزارت نفت هرگونه نشست میان زنگنه و روسای شرکت های آمریکایی مانند اکسون موییل ، شورون وکونوکو فیلیپسس را رد کرد، اما وزیر نفت اعلام کرد شرکت های آمریکایی ها فناوری برتری دارند . از این رو ، همکاری با شرکت های آمریکایی به علیت فناوری بالایی که دارند می تواند با ارزش باشد. این درحالی است که به گفته وزیر نفت، اروپایی ها هیچ مزیت خاصی ندارند، اما در مجموع ایران از همه شرکت های بین المللی استقبال می کند.

موضوع قابل توجه در این ارتباط ، اخبار مربوط به همکاری نفتی ایران و روسیه بود. به گفته زنگنه ، وی با الکساندرنوواک وزیر انرژی روسیه در وین پایتخت اتریش توافق کرده تا این کشور روزانه کمتر از 500  هزار بشکه درمقابل پول ها برای خرید اقلامی نظیر فولاد، گندم و محصولات جانبی تولید نفت از روسیه استفاده کند. بر اساس توافق ، قزاقستان و بلاروس ، خرید نفت ایران از روسیه را انجام خواهند داد چرا که آنها بخشی از اتحادیه گمرکات اورآسیا هستند. وزیر نفت در حین برگشت از اجلاس کشورهای صادرکنند نفت اوپک اظهار امیدواری کرد که روسیه نخستین محموله واردات نفتی خود را هرچه سریعتر از ایران وارد کند . بر این اساس ، احتمالا روسیه با ایران در پروژه های مختلفی به ازای دریافت نفت همکاری خواهد کرد.

بلافاصله اوپک مدعی شد ایران وروسیه با توافقی که انجام داده اند به دنبال آن هستند که قیمت نفت را تحت تاثیر قرار دهند . تلاش ایران و روسیه برای افزایش صادرات 500 هزار بشکه ای نفت می تواند منجر به کاهش شدید قیمت نفت شود. مسؤلان روسیه این موضوع را تکذیب کردند. وزیر نفت روسیه در واکنش به گفته های وزیر نفت ایران اعلام کرد کشورش خود صادر کننده نفت است و « هیچ برنامه ای برای واردات نفت از ایران ندارد . وی موضع خود را بار دیگر صریح ترمطرح کرده و اعلام کرد که « مطمئنا"»  نفت ایران به  روسیه وارد نخواهد شد و « روسیه خود تولید کننده نفت است وقصد ندارد نفت بخرد



:: برچسب‌ها: اقتصاد\" سیاسی\" انرژی \"تحولات\" بازار\" نفت \"گاز\" ,
:: بازدید از این مطلب : 3011
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
ن : میثم خسروی
ت : شنبه 12 تير 1395

نفت و تحولات انقلاب اسلامي

 

خبرگزاري فارس:تكوين، تداوم و فرجام ، حيات سياسي ايران طي يكصد سال اخير به نحو شگرفي به توليد و صدور نفت پيوند خورده است. موقعيت انرژيك ايران و مكانيسم پيچيدة مديريت اين صنعت در سطح ملي و بين‌المللي موجب پديداري فصل خاصي در حيات سياسي ايرانيان گرديد.

چكيده: تكوين، تداوم و فرجام ، حيات سياسي ايران طي يكصد سال اخير به نحو شگرفي به توليد و صدور نفت پيوند خورده است. موقعيت انرژيك ايران و مكانيسم پيچيدة مديريت اين صنعت در سطح ملي و بين‌المللي موجب پديداري فصل خاصي در حيات سياسي ايرانيان گرديد كه در اين مقاله از نظر سياسي اقتصادي مورد بحث قرار مي‌گيرد و نكته بارز اين اثر شناخت و عملكرد داخلي سياست‌هاي نفتي كشور ناشي از وقوع انقلاب و تأثيرات آن بر بازيگران دولتي و واكنش آنها نسبت به اين سياست مي‌باشد كه جايگاه ايران را در بازار جهاني نفت مشخص مي‌كند. مفاهيم كليدي: انرژي ـ نفت ـ ايران ـ عربستان ـ اوپك. مقدمه: از زمان پايگذاري صنعت نفت كشور يك قرن مي‌گذرد، تاريخ نفت ايران حاكي از آن است كه ايرانيان در موقعيتي انفعالي و بدون داشتن ظرفيت لازم براي بهره‌گيري مناسب از منابع خدادادي كشور پا به عرصه اين صنعت گذاشتند و همين مسأله با همراه طمع‌ورزي بيگانگان، مانع از آن شد كه از امكانات اين بخش به شيوه‌اي بهينه در جهت ارتقاء منابع ملي كشور بهره‌گيري شود. اما با وجود اين مشكلات، سياست نفتي كشور خصوصاً در نيمه قرن اخير يعني از آغاز دهه 1950 تغيير تحولات بزرگي را در طول چند دهه تا به امروز تجربه كرد. در يك زمان دولت ايران خود را مدافع اقتصادي سياسي كشورهاي صنعتي غرب مي‌دانست كه اين روند تا آنجا ادامه مي‌يابد كه گروهي از ميهن‌پرستان به رهبري دكتر مصدق خواستار ملي شدن صنعت شدند. اگر چه عواملي باعث تحقق نيافتن اين اهداف شد اما اين حركت نقطه‌اي آغاز براي تحول و تأثيرگذاري نه تنها در سياست نفتي ايران بلكه در سياست نفتي كشورهاي ديگر صاحب نفت شد. اين حادثه بزرگ گامي بزرگ براي سياست مقابله و مقاومت در برابر كشورهاي غربي بوده كه در زمان پيروزي انقلاب به اوج مي‌رسد. انقلابي كه براساس تضاد و باورهاي مردم با حكومت شاه ايجاد شد، تحولي عميق در سياست نفتي ايران در عرصه داخلي و بين‌المللي پديد آورد. و همچنين اين تحول آثار شگرفي بر وضعيت توليد نفت و مواضع نفتي ايران در بازار جهاني و انرژي بر جاي گذاشت كه خود معلول نگرش متفاوت رهبران انقلاب به مسائل منابع نفتي و شيوة بهره‌برداري از آن بود. در چنين شرايطي نوسانهاي شديدي در زمينه توليد و صادرات نفت ايران پديد آمده اما با گذشت ده سال مربوط به تب تاب انقلاب و جنگ زمام‌داران كشور به تدريج به سوي اتخاذ سياست‌ها با هدف ايجاد ثبات در بخش نفت و توسعه و توان توليد و صادرات اين بخش گرايش پيدا كردند. انقلاب اسلامي و سياست جديد نفتي علاوه بر اينكه تحولات عميقي بر سياست داخلي كشور گذاشته همان طور نقش بسيار عمده‌ايي را در صحنه جهاني داشته و باعث



:: برچسب‌ها: نفت ,
:: بازدید از این مطلب : 3276
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : میثم خسروی
ت : شنبه 12 تير 1395

اقتصاد سیاسی انرژی و تحولات بازار نفت و گاز

 

تحرکات ایران برای بازگشت به جایگاه گذشته خود در بازار نفت پس از توافق هسته ای افزایش یافته است و هم زمان شرکت های نفتی خارجی و برخی کشورها نیز آمادگی خود را برای حضور در بازار نفت ایران اعلام کرده اند.در این نوشتار تحولات بازار نفت و گاز از منظر اقتصاد سیاسی انرزی مورد بررسی قرار می گیرد.

 

مقدمه

اقتصاد سیاسی نفت و گاز از گستردگی تنوع و پیچیدگی ودر عین حال به هم پیوستگی زیادی نسبت به دیگر موضوعات اقتصاد سیاسی برخوردار است.این موضوع شاید به دلیل نقش محوری و تعیین کننده ای است که نفت وگاز در زندگی کنونی بشر دارد . ارتباط بازار نفت و گاز در زندگی کنونی بشر دارد. ارتباط بازار نفت و گاز با سیاست ها شاخص هاای کلان اقتصادی کشورهای بزرگ و درحال توسعه، تحولات ژئوپلتیک و بی ثباتی سیاسی در بخش های عمده ای از جهان از آمریکای شمالی تا آفریقا و غرب آسیا ، اهمیت دسترسی آسان جغرافیایی برای انتقال تحولات فن آوری و مسائل خاص مانند مذاکرات هسته ای و الگوی مصرف که به گستردگی و پیچیدگی اقتصاد سیاسی نفت وگاز می افزاید.

به رغم ترسیم اهداف برنامه های فراوان در جمهوری اسلامی ایران برای رهایی از وابستگی به نفت و گاز واصلاح الگوی مصرف افزایش سایر ظرفیت های اقتصادی کشور و تنوع بخشی به منابع درآمدی ، اقتصاد ملی ، همچنان و به نحو چشم گیری به ظرفیت ها و درآمدهای حاصل از نفت وگاز وابسته است . این امر بررسی تحولات مربوط به این صنعت را به خصوص در شرایط اعمال تحریم ها ی اقتصادی از اهمیت زیادی برخوردار کرده است.



:: برچسب‌ها: اقتصاد ,
:: بازدید از این مطلب : 3123
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
ن : میثم خسروی
ت : شنبه 12 تير 1395

 

 

کاهش هزینه‌های دیپلماسی در تعامل نفت و سیاست خارجی

 

 

در عرصه دیپلماسی اقتصادی نفت و انرژی یکی از مهم‌ترین مسائلی است که مناسبات بین کشورها را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد، با عنایت به این موضوع برای سوال اول مایل هستم جنابعالی در خصوص ضرورت تعامل دستگاه انرژی با دستگاه دیپلماسی کشور توضیح بفرمایید.

باید توجه داشت که نفت سیاسی‌ترین کالای جهانی است. قرار گرفتن حدود 70 درصد ذخایر نفت جهان در یک منطقه خاص در حالی که بیشترین مصارف آن در مناطق بسیار دورتر از آن قرار دارد، نفت را به یک پدیده ژئوپلتیک تبدیل نموده است.
در مورد گاز طبیعی نیز گرچه محل ذخایر آن قدری متفاوت و به تبع آن ژئوپلتیک آن نیز با نفت متفاوت است، اما وضعیت کلی آن مشابه نفت است. محوریت نفت و گاز در سبد انرژی جهان با سهمی بیشتر از 60 درصد، به طور کلی مقوله انرژی را به یک مقوله سیاسی تبدیل کرده است.
در کشورهای صنعتی حتی اگر تا قبل از دهه 1970 انرژی را دست کم در ظاهر یک مقوله اقتصادی می‌دانستند و نفت و گاز را کالاهای تجاری می‌شناختند؛ اما بدون شک پس از آن بدون پرده‌پوشی، این مقوله را یک مقوله استراتژیک و نفت و گاز را کالاهایی دانستند که باید تحت کنترل و برنامه‌ریزی کامل درآیند و به هیچ وجه قابل واگذاری به نیروهای بازار نیستند. آژانس بین‌المللی انرژی(IEA) در سال 1975 به‌همین منظور تاسیس شد که راهبردهای انرژی کشورهای صنعتی را هماهنگ کند.
ایران یک کشور صاحب‌ ذخایر عظیم نفت و گاز و علاوه بر آن واقع در مرکز منابع مهم انرژی جهان و یکی از مهم‌ترین مسیرهای انتقال آن است. مرز آبی طولانی در جنوب و مرز خاکی طولانی در شمال با مهم‌ترین کشورهای صاحب ذخایر نفت و گاز، موقعیت ویژه‌ای را برای ایران در ژئوپلتیک انرژی جهان به وجود آورده است؛ به‌طوری که اگر حتی خودمان صاحب ذخایر نفت و گاز نبودیم نیز جایگاه ژئوپلتیک تاثیرگذاری در انرژی
جهان داشتیم.
جالب‌تر اینکه ایران فصل مشترک و محل تلاقی ژئوپلتیک نفت و ژئوپلتیک گاز نیز هست؛ چون روسیه و ترکمنستان در شمال ایران مهم‌ترین قطب‌های تولید گاز و صدور آن از طریق خط لوله هستند و قطر در جنوب ایران مهم‌ترین قطب صدور گاز به صورت LNG است که همه تولید و صادرات گازش هم از میدان مشترک با ایران انجام می‌شود.
با توجه به آنچه ذکر کردم، بعید است کسی به جایگیری ایران در نقشه جهان توجه کند؛ بدون آنکه به یاد نفت و گاز و انرژی بیفتد یا کشوری به رابطه با ایران بیندیشد و از نفت و گاز آن غافل باشد. وابستگی اقتصاد داخلی و تجارت خارجی کشور به نفت نیز از جنبه‌ای دیگر سیاست خارجی ایران را به صورتی مضاعف با نفت گره‌زده است.
با توجه به چنین تعاملات گسترده میان نفت، انرژی و سیاست‌خارجی، ارتباط فعال میان صنعت نفت و دستگاه دیپلماسی کشور یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر است و در غیر این‌صورت ما نه در عرصه نفت توفیق کامل خواهیم داشت و نه در عرصه سیاست خارجی.
البته اهمیت و محوریت نفت و انرژی در شئون مختلف کشور به سیاست خارجی و دیپلماسی محدود نمی‌شود. نفت با مقولاتی چون توسعه اقتصادی، امنیت ملی و سایر شئون مانند صنعت، سیاست داخلی و حتی جامعه‌شناسی سیاسی نیز ربطی وثیق و تعامل دارد.
اهمیت نفت و گاز در سبد انرژی امروز جهان و اهمیت انرژی در اقتصاد امروز جهان موجب تعاملی گسترده میان انرژی و سیاست شده است. همان‌طور که اشاره کردم، به‌رغم همه تلاش‌های کشورهای صنعتی از دهه 1970 به بعد، هنوز بیش از 60 درصد انرژی مصرفی آنها را نفت و گاز تشکیل می‌دهد. بسیاری از رفاقت‌ها، رقابت‌ها و تحولات سیاسی جهان تحت تاثیر انرژی است و تفوق بر منطقه خلیج‌فارس یعنی منطقه دارای بیشترین ذخایر نفت و بخشی از ذخایر گاز جهان، یکی از مهم‌ترین اهرم‌های سلطه و برتری آمریکا به عنوان بزرگ‌ترین قدرت جهان است.



:: برچسب‌ها: کاهش "هزینه‌های" دیپلماسی " تعامل" نفت"سیاست" خارجی" ,
:: بازدید از این مطلب : 3031
|
امتیاز مطلب : 1
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
ن : میثم خسروی
ت : شنبه 12 تير 1395
موضوعات
نویسندگان
آرشیو مطالب
مطالب تصادفی
مطالب پربازدید
چت باکس
تبادل لینک هوشمند
پشتیبانی